Hírek és Érdekességek itthonról és a nagyvilágból.

Magyar értelmiség

Elment a haiku magyar nagymestere

2015. február 23. - A mi világunk

Keveset szerepelt a nyilvánosság előtt, Fodor Ákos, mégis sokszor idézett szerzője a magyar kortárs irodalomnak. 70 évet élt.

 

Fodor Ákos költő és műfordító 1945-ben született Budapesten.1968-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után a Zeneműkiadónál lett szerkesztő. 1978-ban jelent meg első verseskötete Kettőspont címmel, amit csaknem húsz magyar és német nyelvű vers-és műfordításkötet követett.

2003-ban Artisjus Életműdíjjal, 2006-ban Nádasdy Kálmán-díjjal, 2007-ben az Artisjus Irodalmi Alapítvány Irodalmi Díjával, 2010-ben Bank Austria Literaris osztrák irodalmi díjjal ismerték el tevékenységét. Több verseskötete jelent meg németül az osztrák Wieser Könyvkiadó gondozásában. Fordította, átdolgozta operák, operettek, musicalek szövegét; az 1984-es Hunyadi László-operaelőadáshoz például ő korszerűsítette a szöveget. Sok musical magyar szövege is neki köszönhető, ilyen például a Godspell és a West side story. Jelent meg fordításkötete Macuo Basó 17. századi japán haikuköltő verseiből is.

Először 1978-ban adott ki verseskötetet. „A haiku talált rám; haikukat írtam, mielőtt még megismertem volna e forma paramétereit” – mondta egy interjúban. 2008-ban a Napkút Kiadó magyar haiku-könyvsorozatában jelent meg válogatott verseskötete Pontok címmel. „Fodor Ákost Napkút-Napút műhelyünk barátjaként tisztelem. Örömteli közlésekkel s egy különleges haikukötet kiadásával viszonoztuk hozzánk való kötődését. A játékosan komoly rövid forma, az oldottan sűrített kifejezés, a fanyar létaxiómák, a szellemesen csomózott életmegfigyelések utánozhatatlan magyar remekszerzője. Rendhagyó volt, rendet hagyott” – mondta az MNO-nak a költőről Szondi György, a kiadó vezetője és a Napút folyóirat főszerkesztője.

Fodor Ákos keveset szerepelt a nyilvánosság előtt, de sokszor idézett szerzője volt a magyar kortárs irodalomnak; miniatűr életbölcsességei beépültek a közbeszédbe. Rajongói oldalán azt írják róla: versei segítettek élni.

Fodor Ákosnak sok költeménye szól a mulandóságról. N. N. című versével búcsúzunk tőle:

Sóvárgott a Tökéletesre, Készre.

Boldog volt – és alig vette észre.

 

(rKissNelli, mno)

A bejegyzés trackback címe:

https://mi-vilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr117209281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Hírek